
Badanie mikrobiomu orek z oddechu
3 kwietnia 2017, 10:45Kropelki i gazy wydobywające się z otworów nosowych orek napotkanych u wybrzeży Pacyfiku dają naukowcom wgląd w stan zdrowia tych waleni. Ujawniają też bakterie i grzyby, które mogą zagrażać ssakom.

Szklane "pieczątki" i tańsze układy lab-on-a-chip
19 października 2011, 10:18W przyszłości postęp technologiczny może doprowadzić do powstania mikroukładów zdolnych do wykrywania setek chorób. Urządzenia takie mogłoby np. identyfikować pojedyncze komórki nowotworowe we krwi.

Maniok zamiast kwasu
5 marca 2007, 18:33Chemicy z krajów rozwijających się będą wkrótce mogli zastąpić kosztowne reagenty dużo tańszymi substratami roślinnymi.

Romantyczny dramat ze zwrotami akcji z dzikimi mątwami w rolach głównych
5 maja 2017, 10:23Podczas nurkowania w Morzu Egejskim w 2011 r. biolodzy nagrali burzliwe spółkowanie mątw. Niczym w dramacie, były porwania, walki i próby odbicia.

Zdolność rozpoznawania emocji zależy od ciśnienia krwi
3 listopada 2011, 17:50Zdolność rozpoznawania wyrazów twarzy i emocji zawartych w tekście zależy od ciśnienia krwi. Prof. James A. McCubbin z Clemson University zauważył niedawno, że osoby z podwyższonym ciśnieniem cechuje obniżona zdolność rozpoznawania złości, strachu, smutku i radości zarówno na twarzach, jak i w tekście.

Antyutleniacze na utratę słuchu
30 marca 2007, 09:44Naukowcy z University of Michigan wykazali, że utracie słuchu można zapobiegać poprzez zażywanie określonego zestawu antyutleniaczy oraz mikroelementów (Free Radical Biology and Medicine).

Kawa chroni przed rakiem wątrobowokomórkowym
29 maja 2017, 13:12Picie kawy chroni przed rakiem wątrobowokomórkowym (ang. hepatocellular cancer, HCC).

Aurora pomoże walczyć z pożarami
15 maja 2012, 09:00Naukowcy z University of Western Australia (UWA) opracowali program, który pozwala na przewidywanie kierunku rozwoju pożaru buszu. Program Aurora korzysta z telemetrycznych danych satelitarnych i lotniczych oraz modułu przewidującego rozwój wydarzeń.

Zanikanie lasów przyczynia się do... ochłodzenia
18 listopada 2011, 12:37Utratę lasów uważa się zwykle za czynnik przyczyniający się do wzrostu globalnych temperatur. Zespół pracujący pod kierunkiem uczonych z Yale University dowodzi jednak, że wycinanie drzew na szerokościach północnych ochładza lokalny klimat.

Czemu napoje dietetyczne nie smakują jak zwykłe
26 kwietnia 2007, 10:19Dwoje naukowców z University of Illinois, Soo-Yeun Lee oraz Shelly Schmidt, postanowiło znaleźć odpowiedź na pytanie, dlaczego dietetyczne napoje gazowane różnią się smakiem od swoich bardziej kalorycznych odpowiedników. Pomóc im w tym miał sztab przeszkolonych kiperów.